«
  1. Anasayfa
  2. KadınBlog
  3. ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eylem Planı

ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eylem Planı

ISO 45001 İŞ Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eylem Planı

ISO 45001’in benimsenmesi  iş sağlığı ve güvenliği standartı kuruluşlara işyerinde yaralanmaları, hastalıkları ve ölümleri önlemek için çalışabilecekleri bir yapı sağlar. Bu yazıyla ilgili kaynağın orjinal metnini görmek için burayı tıklayın.

ISO 45001 Nedir?

İş kazalarını, mesleki hastalık ve potansiyel yaralanmaları önlemek amacıyla geliştirilen ISO 45001, işçi güvenliğine yönelik pratik çözümler sunan iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerine yönelik küresel bir standarttır.  Tüm endüstrilerdeki küresel tedarik zincirlerinde kullanılabilecek küresel bir işçi güvenliği standartları ve denetimleri temeli oluşturulmasına yardımcı olur.

ISO 45001 Ne İşe Yarar?

İSG çerçevesi altında standarta uygun yapıda geliştirilen bir yönetim sisteminde İSG hedeflerinin etkili bir şekilde yönetilebileceği bir alan sağlar.

Örneğin küresel tedarik zincirlerini yöneten, kullanan veya bundan yararlananların ihtiyaçlarına hizmet eder.

ISO 9001 kalite yönetim sistemi ve ISO 14001 çevre yönetim sisteminin küresel pazarlarda kalite yönetimi ve çevre koruma sorularına fikir birliği (çalışanların katılımıyla) hakkında bilgi almak ve bu ISO belgelerini satın almak için bu Adl Belge kuruluşu web sitesini ziyaret edin.

ISO 45001 de dünya çapında işyeri ve işçi güvenliğini iyileştirmeye yönelik çözümlerin belirlenmesine yardımcı olur. Aslında herkesin bildiği ancak bir sıraya koyup planlayamadığı önlenmesi gereken durumları birer kontrol mekanizmasıyla otomatik olarak kontrol edilmesini gerçekleştirebilir.

Daima her firmada işi bilen birileri olmayabilir ama mutlaka öğrenmek isteyen gönüllüler olacaktır.

Aşağıdaki adımlar ISO 45001’i uygulamak ve etkili bir İSG yönetim sistemi hazırlamak için alabileceğiniz önlemleri özetlemektedir.

Temel: İSG Yönetim Sistemlerini ve ISO 45001’i anlayın

Burada ilk defa bir yönetim sistemi seçmiş ve ISO 45001 ile başlıyorsanız bu standartın karmaşık gelmesi normaldir. Size karmaşık gelen şeyin aslında bu standart değil genel olarak ISO standartları olabileceğini asla unutmayın.

ISO 45001’i veya bu konudaki herhangi bir standardı uygulamaya koymanın ilk adımı, amacını ve kuruluşunuza nasıl fayda sağlayabileceğini anlamaktır.

Yönetim sisteminin ne olduğu ve güvenlik ve sağlık performansını ve risk yönetimini iyileştirmek için hem çalışanlara hem de kuruluşa fayda sağlamak için bundan nasıl yararlanabileceğiniz konusunda bilginizi geliştirerek başlayın.

Ardından, ISO 45001’in gerekliliklerini öğrenmek için zaman ayırın. Standart, bir İSG yönetim sisteminin uygulanması için size yol gösterebilecek birden fazla başarı faktörü sağlar.

İSG yönetim sistemleri ve ISO 45001 hakkında daha engin bilgi sahibi olarak kuruluşunuzun bu standardı neden uygulaması gerektiğine dair güçlü bir iş senaryosu geliştirebilirsiniz. Bu bilgi ISO 45001 eğitimleriyle sağlanabilmektedir.

ISO 45001 gerekliliklerini anlayarak, standardın şirketinizin kazanımları üzerindeki etkisi hakkında fikir sahibi olursunuz ve bunu yöneticilere iletebilirsiniz.

İSG profesyonellerinin bu standardın ticari mükemmelliğe entegrasyonunun ticari etkisini anlaması gerekiyor. Bu bir rekabet avantajıdır ve kuruluşlar rakiplerini geride bırakacak şekilde bundan nasıl yararlanılacağını anlayın.

Mevcut Sisteminizi İnceleyin

Eğer var ise elinizdeki diğer yönetim sistemini inceleyin. Bu muhtemelen ISO 9001 kalite yönetim sistemi olacaktır.

ISO 9001 konusunda yetkin iseniz korkmanıza gerek yok bu durumda ISO 45001’in bir güvenlik yönetim sistemine nasıl uyacağını anlamak için  halihazırda hangi standartların ve sistemlerin mevcut olduğunu incelemek önemlidir.

Örneğin, bazı kuruluşlar ISO 45001 ile aynı temel dili içeren ISO 9001 (KYS) ve ISO 14001 (ÇYS) standartlarını benimsemiştir.

Kuruluşunuz halihazırda ISO 9001 ve ISO 14001 uyguluyorsa ve bu yönetim sistemi yaklaşımına aşina ise entegrasyon 45001’in kurulumu çok daha az karmaşık hale gelir ve geçiş daha sorunsuz bir şekilde yapılabilir.

İlgili Tarafların Katılımını Sağlayın

ISO 45001’in uygulanması organizasyonel değişime yol açabilir. Her değişimde olduğu gibi bireyler ve gruplar da çeşitli şekillerde etkilenecektir. İlgili tarafların kimisi bu değişikliği savunurken kimisi karşı çıkabilir.

Kuruluşun tamamından bilgi toplayın ve insanların güvenlik ve sağlık riskleri konusunda sahip olduğu farklı bakış açılarını anlayın.

Farklı bakış açılarının anlaşılmasına dayanarak, yalnızca standarttaki gerekliliklere değil aynı zamanda hedeflerinize dayalı bir boşluk analizi yapmaya başlamak için iyi bir noktaya sahip olacaksınız.

Farklı bakış açıları hakkında bilgi toplamanın ötesinde, paydaşlarla etkileşimde bulunmak, herkesin emniyet yönetimi sistemini sahiplenme duygusu hissettiği bir kültürün geliştirilmesine de yardımcı olur.

Bu, bir kuruluş içindeki liderleri geliştirmek için bir fırsattır.

Köprüyü inşa eden işçiden veya etiketleme işlemini gerçekleştiren elektrikçiden yönetim kuruluna kadar ISO 45001, hesap verebilirlik sistemi aracılığıyla herkesin bir role, sorumluluğa ve güvenlik sahipliğine sahip olduğunu tesis eder.

Bu aşamada liderlerin ve tüm kademe çalışanlarının sisteme aktif katılımını sağlamak ve onları neden ISO 45001’i uygulamak isteyebilecekleri konusunda eğitmek de çok önemlidir. Olası bir ISO 45001 İSG eğitim planı bu konuda çok faydalı olabilir.

Yöneticilere, bilinçli bir karar verebilmeleri için böyle bir sistemi uygulamanın operasyonel ve mali etkilerini açıklayın.

İSG Öncelikleriniz ve Hedefleriniz Neler?

Katılımcı paydaşlardan toplanan bilgilerle kuruluşunuzun İSG yönetim sistemi için önceliklerin yanı sıra kuruluşun ISO 45001’in uygulanması yoluyla ulaşmayı umduğu güvenlik ve iş performansı hedeflerini belirlemeye başlayabilirsiniz.

Kuruluşlar daha sonra standardın uygulanmasını iş hedefleriyle uyumlu hale getirebilir.

İş sağlığı ve güvenliği açısından iş hedeflerinin belirlenmesi ve bunların ISO 45001 ile uyumlu hale getirilmesi, işletmelerin İSG yönetim sistemlerinin başarısını ölçebilecekleri ölçümleri belirlemelerine ve zaman içinde ayarlamalar ve iyileştirmeler yapmalarına olanak tanır.

İSG Yönetim Sisteminizi Kurun veya Geliştirin

Bu ilk dört adımı izleyerek kuruluşunuza özel bir İSG yönetim sistemi geliştirebilir veya mevcut sistemi iyileştirebilirsiniz.

ISO 45001 eğitim ve doküman geliştirme süreci aynı zamanda planı uygulayabilecek bir ekibi bir araya getirmenize de yardımcı olacaktır. ISO 9001 Eğitim ve dokümantasyon konularında bu kaynağı inceleyebilirsiniz. Kaynak yönetimi noktasında linkini verdiğimiz web sitesinde derinlemesine bilgi bulmanız olasıdır.

Sürekli iyileştirmeyecekseniz bir yönetim sistemine sahip olmanızın da anlamı olmaz. Gelişimin nasıl ve hangi yönde olacağını doğru analiz edin. Çoğu standartta bu konu en son madde de istenen dokümanlar arasında yerini bulmaktadır.

ISO 45001 uygulandığında ekibiniz, tüm organizasyonunuz genelinde hem güvenliği hem de iş performansını sürekli olarak iyileştirmek için belirlenen amaç ve hedeflere göre performansı izleyebilir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *